Minden, ami a lézeres látásjavítással kapcsolatos

Lézeres látásjavítás

Lézeres látásjavítás

Kiken segíthet a lézeres látásjavítás?  

2021. február 18. - éleslátás

A technológia hihetetlen fejlődését a mindennapokban is megtapasztaljuk. Már nem kell vezeték a telefonhoz, kijelzőkön gépelünk, a kazettára felvett dalok helyett korlátlan mennyiségű zenéhez férünk hozzá online és még sorolhatnánk. Ha ennyire up-to-date-ek vagyunk az élet minden területén, miért ne szentelnénk egy kis figyelmet a látásélességünet helyreállító technológiáknak? Ma már sokak számára elérhető a lézeres látásjavítás – mutatjuk, kinek és miért éri meg a lézert választani a szemüveg helyett. 

adobestock_19690324.jpeg

A lézeres szemműtéteknek több fajtája is létezik. Mindről elmondható, hogy a beavatkozás során egy lézersugár energiáját felhasználva változtatják meg a szem szaruhártyájának fénytörését. Ma már lézeres szemműtéttel a leggyakoribb fénytörési hibákat egyszerűen orvosolni lehet, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás után búcsút inthetünk a szemüvegnek és a kontaktlencsének. De milyen látásproblémák esetében segít a lézer?

A távollátás kezelése lézerrel

Aki távollátó, annak a szemébe érkező párhuzamos sugarak a retinája mögött találkoznának. Ilyen esetben, míg a távoli dolgok élesebbek maradnak, a közeliek – a fénytörési hiba súlyosságától függően – még inkább elmosódottabbak. Ezért a távollátók közelre rosszabbul látnak, de legalább nem kell erőlködniük, hogy kibetűzzék a távolabbi útjelző táblák feliratait. Ők pluszos, vagyis domború lencsét hordanak, ezzel oldják meg a szokványosnál rövidebb szemtengely, vagy az ideálisnál laposabb szaruhártya problémáját. A távollátók között olyan eset is előfordulhat, hogy sem közelre, sem távolra nem látnak élesen. Sőt, az életkor előrehaladtával a túllátók éles távollátása is homályosabb lesz.

Ebben segíthet a szemüveg vagy a kontaktlencse is, de mindkettő csak tüneti kezelés. Végleges megoldást kínál azonban a lézeres látásjavítás, amelynek során a szakemberek kijavítják a szaruhártya fénytörési hibáit, ezzel akár teljesen megszüntetve a távollátást.

fotosearch_k9602104.jpg

A rövidlátás kezelése lézerrel

A rövidlátók a közeli tárgyakat ugyan élesen látják, ám a távolban lévőket már nem, mivel a róluk visszaverődő fénysugarak fókuszpontja nem a megfelelő helyre (azaz nem a látóhártyára), hanem a retina elé vetül. Az ő esetükben az átlagosnál hosszabb szemtengellyel vagy a kelleténél domborúbb szaruhártyával van dolga a szemészeknek.

A távollátáshoz hasonlóan a rövidlátók kezelése során is a szaruhártya hibáit tünteti el a lézer, ezért aki ezt a megoldást választja, akár örökre megszabadulhat a szemüvegétől.

Az asztigmia kezelése lézerrel

Az asztigmiás szem szaruhártyája nem tökéletesen gömb felszínű, hanem az egyik átmérő irányában domborúbb, a másik átmérő irányában pedig kevésbé domború, ennek következményeként az eltérő görbületű felszínen áthaladó fénysugarak eltérő módon egyesülnek gyűjtővonalakká - emiatt láthatunk homályosan. Akinek asztigmiás a szeme, nehezen olvassa el a szövegeket, de nehezen látja a finom részleteket is a közeli és a távoli tárgyakon.

A lézeres szemműtét során az asztigmiás szem felszínét úgy változtatják meg, hogy két különböző helyett egy helyre, pontosan a látóhártyára vetüljenek a fénysugarak.

 A rövidlátás, távollátás és az asztigmia gyerekeket és felnőtteket is érinthet, de lézeres látásjavító kezelés csak azokon végezhető, akik betöltötték a 18-at, de sok esetben indokolt a 20 éves kor "megvárása". Az ok egyszerű: 18-20 éves korig még változhat a szem fénytörése, ezért a szemműtét eredménye is változhat.

Öregszeműség

Ahogyan a kor előrehaladtával a bőr elveszti a feszességét, a haj a fényét, a szemlencsének is csökken a rugalmassága. Ez utóbbit nevezzük öregszeműségnek, ami idővel minden embert érint. El kell fogadnunk, hogy nemigen lehet megelőzni, hiszen a természetes öregedési folyamat része. Az egész probléma hátterében a kötőszöveti rostok rugalmasságának csökkenése áll, ami miatt a szemlencse egyre kevésbé képes fókuszálni.

A folyamat általában 40-45 éves korban kezdődik el. Először általában csak azt vesszük észre, hogy a délutáni és esti órákban nehezebben tudunk fókuszálni a közeli tárgyakra, alig tudjuk elolvasni az apróbb betűkkel írt szövegeket. Később azonban már nemcsak a nap végén, hanem egész nap ugyanezt tapasztaljuk.

Sajnálatos módon az emberek átlagos válaszreakciója erre az, hogy elmennek a legközelebbi drogériába, végigpróbálgatják az állványra kitett sztenderd olvasószemüvegeket, választanak egyet - ami vagy jó, vagy nem - aztán igyekeznek úgy tenni, mintha megtalálták volna a megoldást.

Sajnos ez már csak azért is rossz választás, mert nem valószínű, hogy pont olyan dioptriájú szemüveget kapnak le az állványról, amilyet a szemészük is ajánlana. És persze azt is meg kell említeni, hogy ez is csak addig oldja meg a látásproblémákat, amíg az ember viseli a szemüveget. De milyen lehetőségei vannak azoknak, akik mondjuk sportolás vagy strandolás közben is élesen szeretnének látni, amikor nem szerencsés szemüveget viselni? 

Szerencsére rajtuk is segíthet a lézer. Az úgynevezett olvasószemüveg-kezelés során az egyik szemet a távoli és a közepes (monitortávolság), a másikat pedig a közeli és közepes éles látásra korrigálják. Az agy a két különböző képet tökéletesen össze tudja illeszteni, így a távoli, a közepes és a közeli tárgyak képe is tisztán látható lesz a lézeres látásjavítás után. Ezt a kezelést 65 éves korig végzik.

Ha az olvasó is a felsorolt látásproblémák egyikével küzd, akkor érdemes bejelentkezni egy alkalmassági vizsgálatra, hogy kiderüljön, hogy megszabadíthatja-e a lézer egy életre a szemüvegétől!

A bejegyzés trackback címe:

https://lezereslatasjavitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5816373022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása