Minden, ami a lézeres látásjavítással kapcsolatos

Lézeres látásjavítás

Lézeres látásjavítás

Milyen lépésekből áll a lézeres szemműtét előtti alkalmassági vizsgálat?

2021. március 15. - éleslátás

Amikor a szemműtétre vállakozó páciensek meghozzák a nagy döntést és bátran elindulnak a lézeres szemműtéthez vezető úton, általában azt gondolják, hogy kizárólag ezen a döntésen múlik, hogy részt vesznek-e a látásjavító kezelésen. A műtét természetesen az ő döntésük, azonban arra csak akkor kerülhet sor, ha a műtét előtti alkalmassági vizsgálat eredményei azt igazolják, hogy alkalmas a szemük a lézeres beavatkozásra. A következő bekezdésekben megmutatjuk, hogy milyen lépésekből áll az alkalmassági vizsgálat és hogy ezek eredményei hogyan befolyásolják a végső döntést.

Mielőtt még belemennénk a részletekbe, fontos tisztázni, hogy a vizsgálatok a világon mindenütt teljesen fájdalommentesek és körülbelül másfél, két órát vesznek igénybe. A margitszigeti Focus Medicalnál például a legkorszerűbb Carl Zeiss, Nidek, Oculus és Schwind gyártmányú szemészeti műszerekkel végzik a vizsgálatokat.

 Most pedig nézzük, milyen paramétereket, hogyan vizsgálnak a klinikák a látásjavító szemműtét előtt:

  • dioptriamérés: az eddig alkalmazott, szemüveges, vagy kontaktlencsés korrekció pontos meghatározása, ellenőrzése. 
  • elsődleges- és másodlagos fénytörési hibák mérése: az ismert pluszos, vagy mínuszos dioptriák és cilinder értékek pontos meghatározása. Ezek azok a fénytörési hibák, amelyeket a szemüveg, a kontaktlencse és a hagyományos lézerkezelés is korrigálni fog.  
  • magasabb rendű, rejtett fénytörési hibák mérése: az úgynevezett aberrométer már a legapróbb, egyéni, rejtett fénytörési hibákat is kimutatja. Ezeket a hibákat korrigálja a lézerkezelés, így érhető el akár a 100%-nál élesebb látás. Igen, a mai csúcstechnológia már képes a természet alkotta, 100%-os látásnál is jobbat létrehozni. A vizsgálat az aberrométerek csúcsgenerációját képviselő, Schwind Peramis berendezéssel zajlik, mely a szaruhártya felszínét térképező topográf és az aberrométer kombinációja. A világon ez az egyik legfejlettebb eszköz a rejtett fénytörési hibák meghatározására.
  • a szaruhártya és pupilla átmérőjének mérése: a lézerrel kezelendő felület nagysága is meghatározhatja, hogy melyik kezeléstípus javasolható a páciensnek. A beavatkozás megtervezése szempontjából nagyon lényeges, hogy mekkora terület áll rendelkezésre a látáskorrekcióhoz.
  • szemnyomás mérése: Az emelkedett szemnyomás az un. glaucoma /zöldhályog/ első jele lehet. Ilyen esetben teljes kivizsgálás javasolt és a lézerkezelés nem jöhet szóba.
  • stereo látás vizsgálata: a két szem együttes látása mérhető fel vele.
  • a szaruhártya vastagságának meghatározása: akinek túl vékony a szaruhártyája, annak csak a felszíni PRK, egylézeres kezelés javasolható, a VISUMAX kezelés például már nem. Továbbá ebből az adatból lehet kiszámolni a szükséges megmaradó szaruhártya vastagságát.
  • szaruhártya görbületének mérése: a kezelés tervezésének egyik fontos szempontját adják a mérés során kapott adatok.
  • szubjektív korrekció meghatározása: a hagyományos betű-és számtáblák használatával mérhető fel, hogy milyen látáskorrekció viselése kényelmes Önnek.
  • domináns szem meghatározása: ez elsősorban az LBV olvasószemüveg-kezelés esetén elengedhetetlen.
  • réslámpás vizsgálat: a szaruhártya felszínének és állományának áttekintése számos szaruhártyát érintő betegséget, illetve azok első jeleit hivatott kiszűrni. 
  • pupillatágítás utáni ellenőrző vizsgálatok: pupillatágító szemcseppek alkalmazásával kikapcsolható a szem alkalmazkodóképessége, és így további, a lézerkezelés tervezése szempontjából fontos adat nyerhető. A pupillatágítás után a szem fényérzékeny lesz, elsősorban a közeli látás homályos 12-24 órán keresztül, ez életkortól és egyéni érzékenységtől függ.
  • a szemlencse állapotának felmérése: elsősorban kezdődő szürkehályog kizárása miatt szükséges
  • a szemfenék állapotának felmérése: látászavart okozó retina /látóhártya/ betegségekre, egyéb szemfenéki elváltozásokra, magas vérnyomásra, cukorbetegségre derülhet fény.

Az így kapott valalmennyi részvizsgálat eredményeinek birtokában a vizsgálatot végző szakorvos meg tudja állapítani hogy a páciens alkalmas-e a lézerkezelésre. Sőt azt megmutatja, hogy milyen mértékű az a látásjavulás, amelynek elérését a Focus Medical orvosi garanciában vállalja.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lezereslatasjavitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3216397366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása