Minden, ami a lézeres látásjavítással kapcsolatos

Lézeres látásjavítás

Lézeres látásjavítás

Mennyire gyors a felépülés a lézeres szemműtét után?

2020. október 15. - éleslátás

Vannak megkerülhetetlen kérdések a lézeres szemműtét előtt. A legtöbb embert az érdekli, fáj-e, milyen gyorsan épülhet fel és mikor állhat újra munkába. Most az összes kérdésre válaszolunk.

cdn_pixabay_com_photo_2017_04_01_21_06_portrait-2194457_960_720.png

Először is kezdjük azzal, hogy keep calm, a legmodernebb (FEMTO, ReLEx SMILE®) lézeres látásjavító eljárások nem okoznak fájdalmat, sem a műtét alatt sem azt követően! Mivel a szaruhártya belsőbb rétegeiben alig vannak érzőidegek, a csúcstechnológiás lézerek fájdalommentesen végezhetik a dolgukat. Aki még tart az eljárástól, nyugodtan kérdezzen meg olyanokat, vagy nézze meg/olvassa el azoknak a véleményét, akik már visszanyerték az éles látásukat a lézeres eljárásnak köszönhetően, és így másodkézből már meg is bizonyosodhat, hogy nincs mitől tartani. De nézzük meg előbb a régebbi típusú, korábban elterjedt módszer felépülési idejét.

adobestock_113807786.jpeg

Felépülési idő a felszíni kezelés (PRK) után

Ma már nincs a legmodernebbek között rangsorolva a korábban igen népszerű és akkor még egyetlen lézeres szemműtéti lehetőség a PRK eljárás. A felszíni kezelés során (mechanikus eszközzel vagy modernebb klinikákon már lézerrel) eltávoltják a szaruhártya legfelső hámrétegét, majd a lézer elvégzi a korrekciót.

Ez esetben a beavatkozást követő 2-4 napban a szem szúrhat, éghet és fájdalom, illetve idegentestérzés is jelentkezhet. Ez mind a felső hámréteg nélküli szaruhártya miatt van, ezért - hogy enyhíthessék a tüneteket és védjék a szemfelszínt - terápiás kontaktlencsét helyeznek a szemre. A gyógyulási fázisban az eltávolított hámréteg természetesen újra befedi a szaruhártyát és így az ideiglenesen szabadon levő érző idegek is újra a hámréteg alá kerülnek.

A PRK utáni gyógyulási idő összesen 7-10 napot jelent, a látásélesség a műtétet követő 3-4. héten stabilizálódik, de az első hat hónapban még kisebb változások előfordulhatnak. Fontos, hogy 6 hónapig szigorúan ügyelni kell a megfelelő fényvédelemre, azaz UV-szűrős napszemüveget kell hordani és hanyagolni a szoláriumot. A műtét után természetesen részletes felvilágosítást kapnak a páciensek a szemcseppek használatáról és arról, hogy a különböző szemmel kapcsolatos tevékenységek mikortól végezhetőek (szemfestés, úszás, sportolás, tusolás, szaunázás stb…)

ke_pernyo_foto_2020-09-14_13_15_55.png

Felépülési idő a lebenyes kezelés (FEMTO, VISUMAX) után

A FEMTO típusú kezelések kétségtelen előnye a PRK-val szemben, hogy a kezelés során nem bolygatják meg úgy a szemfelszín külső rétegét. A beavatkozás ugyanis nem a szaruhártya felszínén zajlik, hanem a mélyebb rétegekben. A femtolézer védőlebenyt készít a felső rétegből, amelyet csak fel kell hajtani, egy másik modern lézer (excimer) elvégzi a kezelést, majd visszahajtják a lebenyt. Így megkímélik az embereket a PRK-nál fellépő kellemetlenségektől, azaz kijelenthető, hogy a FEMTO eljárás és az azt követő felépülés is fájdalommentes.

A szemműtét után ködös lehet a látás, de ez pár órán belül elmúlik. A gyógyulási idő is jelentősen rövidebb, mint a PRK esetében, hiszen 1-2 nap után már munkába is állhat, aki ezt a módszert választotta. UV-szűrős napszemüveget a FEMTO műtétek után is hordani kell, de 6 hónap helyett mindössze 2 hónapig.

Természetesen a szemcseppek használatáról és a  különböző, szemet érintő vagy arra hatást gyakorló tevékenységekről ez esetben is részletes felvilágosítást kapnak a páciensek.

Összességében tehát az, akinek nincs lehetősége 7-10 napig pihenni a látásjavítás után és kerülné az esetleges fájdalmat és kellemetlenségeket, annak nem is kérdés, hogy a FEMTO típusú kezelést érdemes választania, hogy visszanyerje éles látását.

VISUMAX ReLEx SMILE®: a legkisebb behatás, leggyorsabb felépülés

Nyár vége óta érhető el Magyarországon elsőként a Focus Medicalnál  a lézeres szemműtétek legújabb generációja a VISUMAX ReLeX SMILE® eljárás, mely az eddigieknél is kíméletesebb a szemhez. 

focus-444-kepek2.jpg

A VISUMAX ReLEx SMILE® kezeléssel tökéletes éles látás érhető el kíméletesen, rövidebb regenerálódási idő mellett, míg az esetleges átmeneti mellékhatások is pl. a szemszárazság minimálisra csökkenthetők. Ez az egyetlen, nem felszíni eljárás, melynél nem szükséges a FEMTO kezelésnél megszokott lebeny kialakítása, csupán egy 2mm-es bemetszés kerül a szaruhártya felszínére, mely pár óra alatt begyógyul. A lézer a szaruhártya belső, érzéketlen részében egy lencse alakú szövetrészt képez, melyet az orvos eltávolít, ezáltal biztosítva megfelelő fénytörtést az éles látáshoz.

Már a műtőasztalról felülve tapasztalható lesz a látásjavulás, mely az órák elteltével tovább javul. 

A felépülés itt napokban mérhető: nincs védőlencse, a hölgyeknek csak 3 napot kell várni a sminkeléssel és ugyanennyit kell szüneteltetni a labdajátékokon való részvételt is. A munkába állás akár másnap megtörténhet, bár az első napi kontrollon részt kell venni, de ha az orvos engedi, onnan már saját magunk vezethetünk haza.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lezereslatasjavitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4416200722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása